NIA órák a Németvölgyi Általános Iskola tornatermében

De mi az a NIA?

Egy táncalapú mozgás, amelynek a vezérelve az öröm. Energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi jólétet találunk benne. A Nia beindítja a test öngyógyító folyamatait, miközben a gondolkodó elménket totálisan kikapcsolja.

Kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül művelhető, nincs kezdő vagy haladó szint. Erős testtudatosságot épít és miközben a testünk üzenetét figyeljük, legyőzhetjük saját korlátainkat. Könnyedén, mosolyogva, táncolva, erőlködés nélkül.

 

A több mint 30 éves technika neve NIA – a Neuromuscular Integrative Action szóösszetétel rövidítése -, létrehozói az amerikai Debbie és Carlos Rosas voltak. A módszert kilenc mozgásformából gyúrták össze egy sajátos, keleti filozófiával átitatott nyugatias stílusú tánccá. A taekwondo, a tai chi, az aikido, a jazztánc, a modern tánc, a Duncan-technika, valamint a jóga és a terápiás célú Feldenkrais-módszer és az Alexander-technika képezik a NIA tartópilléreit, testet-lelket felüdítő hatását pedig speciális légzőgyakorlatok teszik teljessé. Összesen 52 táncmozdulatot variálnak gyakorlatilag végtelen kombinációkban, speciálisan a technikához írt vagy válogatott zenékre. Egy-egy óra zenéje és koreográfiája kötött és jogvédett.

A NIA egyfajta híd, közvetítő test és lélek, tudatosság és tudattalan, fizikai és spirituális való között. A NIA a Test útja.

Ezt az egyedülálló technikát szeretnénk megismertetni szerénység nélkül mindenkivel, fiatalokkal, idősekkel, gyerekekkel, nőkkel és férfiakkal! Ezért négy NIA tanár (Balázs Mari, Kocsis Anita, Zsarnóczky Zsanett) létrehoztuk a Magyar Nia Egyesületet. Az egész országgal meg fogjuk ismertetni a Niát, és ebben a nagy munkában a kiinduló állomásunk a budai Hegyvidék.

Jómagam sok éve tartok a kerületben különböző mozgásfoglalkozásokat, baba-mama tornát, szenior tornát, Niát, és látom az egyre növekvő igényt minden korosztályban az egészséges életmód, a stressz levezetés egészséges módja, a mozgás iránt.

Jó lenne, ha mindenki részesülhetne ebben a csodában, hiszen nem kell hozzá semmi más, csak jókedv és váltóruha (cipő nem), mert garantáltan ki fogunk melegedni…

Találkozzunk 2018. január 18-ától, minden csütörtökön, 17:30 órától a Németvölgyi Általános Iskola kistornatermében!

 

 

 

 

 

Comments are closed.